Muziekles
bij de Paddestoel

Blokfluit

Bij blokfluitles staat plezier in muziek maken centraal. De drempel ligt minder hoog dan bij andere instrumenten, omdat een beginnersblokfluit minder kost dan bijvoorbeeld een piano en het instrument goed door kinderen bespeeld kan worden. Hoewel de blokfluit daarom vaak gebruikt wordt om kinderen vertrouwd te maken met muziek, is de blokfluit een volwaardig instrument waar ook volwassenen plezier aan kunnen beleven.

Niet alleen de blokfluit is er voor groot en klein, maar er zijn ook grote en kleine blokfluiten. Sommigen hebben een hele warme klank, die u misschien niet zou verwachten als u alleen sopraan blokfluiten kent.

Voor blokfluit spelen is de juiste vinger-, tong- en ademtehniek nodig. Dan blijft het niet bij wat tuteren, maar kun je goed muziek maken. Deze technieken en de nodig muziektheorie wordt spelenderwijs behandeld, door het te koppelen aan de muziek die gespeeld wordt. Met kinderen worden ook muzikale spelletjes gedaan, te spelen liedjes worden eerst gezongen en er wordt zelf muziek bedacht of geïmproviseerd. Bij het maken van muziek, reizen we door de tijd. We komen oude muziek tegen uit de Middeleeuwen, Renaissance en Barok, klassieke muziek, volksmuziek, muziek die korter geleden gecomponeerd is en eventueel bekende liedjes of songs.

Als er meer blokfluitleerlingen van hetzelfde niveau zijn (of zich samen op kunnen geven) dan kan er samen gespeeld worden. In de les wordt vaak met de docent samen gespeeld, waarbij de docent dus een tweede partij door de leerling heen speelt. Bij samenspel leer je naar elkaar te luisteren, op elkaar te reageren, zuiver samen te spelen en is leuk om te doen. Soms wordt er een ensemble gevormd, waarbij de leerlingen op sopraan-, alt-, tenor- en basblokfluit kunnen samenspelen. Blokfluiten die groter zijn klinken weer heel anders dan een sopraanblokfluit en het is een bijzondere ervaring om al die verschillende instrumenten te bespelen. Bekenden kunnen, in overleg, meekomen naar de les om samen te spelen. Dat kan op blokfluit zijn, maar ook op een ander instrument.

Er worden eisen gesteld aan de kwaliteit van de blokfluit. Anders kan iemand niet zuiver leren spelen en goed muziek leren maken. Als iemand al een blokfluit heeft, moet bekeken worden of de blokfluit voldoet aan de minimale eisen, na het eerste begin. Een nieuwe blokfluit wordt in overleg met de docent aangeschaft of gekocht. Voor beginners wordt een houten blokfluit aangeschaft bij de Aafab van het merk Aura en bij de muziekhandel kan een muziekstandaard gekocht worden.

Eens per jaar is er een leerlingenuitvoeringen waarop de leerlingen spelen die mee willen doen. Na afloop is er drinken en iets lekkers en kan iedereen gezellig napraten.